Sunday, 7 August 2011

cinta seorang lelaki --'

Perempuan sangat takut ditinggalkan kekasih ataupun suami disebabkan cinta lelaki adalah sumber harga diri yang paling utama kepada perempuan. Apabila seseorang perempuan yakin dirinya diingini oleh lelaki, dia berasa dirinya seorang yang sangat istimewa. Perasaan seperti itu menaikkan harga diri perempuan.
Cinta lelaki sememangnya meningkatkan harga diri perempuan. Ini berlaku sama ada lelaki itu kekasihnya, bukan kekasihnya mahupun suaminya. Apabila seseorang gadis tahu ada pemuda yang meminati dirinya maka dia berasa dirinya sungguh istimewa, meskipun dia tidak semestinya berminat membalas cinta pemuda itu.
Kesan peningkatan pada harga diri dialami oleh perempuan sama ada cinta itu dalam konteks perkahwinan ataupun bukan. Dalam konteks perkahwinan, inilah faktor yang menyebabkan perempuan amat takut kehilangan cinta lelaki. Apabila seseorang perempuan ditinggalkan oleh kekasihnya ataupun suaminya, dia akan mengalami rasa sedih, pedih dan amat terhina disebabkan dia sedar dirinya tidak diingini lagi oleh pasangannya.
Ramai perempuan menganggap keinginan seksual suami adalah bukti cinta suami kepadanya. Ia juga dianggap bukti bahawa suaminya masih mengingini dirinya, oleh sebab itu, bagi perempuan, selagi suaminya masih mempunyai keghairahan seks terhadapnya selagi itu dia percaya cinta suaminya masih ada. Itulah sebabnya apabila perempuan mendapati suaminya ghairah kepada perempuan lain, perkara itu mencetuskan rasa cemburu yang sangat kuat dalam dirinya. Bagi perempuan, apabila pasangannya mempunyai keinginan kepada perempuan lain perkara itu dianggap bukti pasangannya tidak lagi mencintainya.

No comments:

Post a Comment